İslâm kişiyi güç yetirebileceği yükümlülüklerle sorumlu kılmıştır. Bu nedenle zekât ve diğer bazı mali yükümlülüklerle mükellef olmak için temel ihtiyaçlardan (havâic-i asliyye) fazla bir mala sahip olma şartı aranmıştır. Havâic-i asliyye; kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin bir yıllık temel ihtiyaçlarıdır.
Hangi malların temel ihtiyaç maddesi sayılacağı ve bunun ölçüsünün ne olduğu hususu kişiye, zamana, şartlara ve çevreye göre değişir. Bununla birlikte İslâm bilginleri temel ihtiyaç maddeleriyle ilgili birtakım genel, açık ve objektif ölçüler getirmişlerdir. Temel ihtiyaçların bu ölçüler ışığında toplumun ortak değerlerine ve toplumdaki asgari geçim ve hayat standartlarına göre belirlenmesi gerekir.
Buna göre temel ihtiyaçlar; barınma, yiyecek, giyecek, sağlık ve güvenlik giderleri, ulaşım, eğitim, ev eşyası, meslek ve üretim için kullanılan arsa, bina, makine ve aletler ile elektrik, su, yakıt, aidat vb. cari giderlerdir.
İslam'ın beş temel şartından biri olan zekât, maddi durumu iyi olan Müslümanların, malların belirli bir bölümünü ihtiyaç sahiplerine vermeleri emreden bir ibadettir. Zekât, sadece bir yardım değil, toplumsal dengeyi sağlayan, ekonomik adaleti destekleyen ve bireyi mal sevgisinden arındıran önemli bir ibadettir.
31 Aralık gecesi, Esenler’de Milli İrade Platformu tarafından düzenlenen Kudüs ve Mekke’nin Fethi Programı, coşkulu bir katılımla gerçekleştirildi.
Valide İnsani Yardım Derneği Başkanı Muhammed Faruk Pirdal, İstanbul’da Verenel Derneği İstanbul Şube Başkanı Yasin Türkaslan’ı dernek merkezinde ziyaret etti.